Gebruik van plastics

Iedere dag worden duizenden producten uit rubber en kunststoffen gemaakt, van autoband tot zeilschip, van verpakking en gebouw tot medische apparatuur. Een wereld zonder deze materialen is ondenkbaar, net als een duurzame toekomst zonder onze producten. Want bedrijven in de rubber- en kunststofsector leveren een grote variatie aan onderdelen, modules en eindproducten die onmisbaar zijn voor toepassingen in de industrie en handel, bouwnijverheid, agrarische sector, verpakkingsindustrie en consumentenproducten. Wat deze sector produceert draagt bij aan een veilig, gezond en comfortabel leven, voor consument en bedrijf.

Het gebruik van deze producten kunnen verdeeld worden in zes sectoren: verpakkingen, automobiel industrie, bouw en constructie, elektronische apparaten, landbouw en overigen.

Verpakkingen

Met 40% is deze sector de belangrijkste en wordt dit soort plastic het meeste gebruikt in Europa. Met verpakkingen kun je denken aan de verpakkingen die de producten beschermen. Het zorgt bijvoorbeeld bij etenswaren ervoor dat deze langer bewaard kunnen blijven. Daarnaast zijn de verpakkingen door het plastic materiaal erg licht. Ook is het hygiënisch en veilig. Kortom, verpakkingen zijn erg belangrijk en niet te missen in de samenleving. 

Transport

De transport sector gebruikt 9% van het plastic in Europa. Om lichtere transportmiddelen mogelijk te maken, zijn kunststof en rubber van belang. De belangrijkste onderdelen die worden geproduceerd zijn: folies (veiligheidsglas, isolatie, decoratief), profielen (technische en beschermingsstrips), comfortschuim (zetels), hoofd- en armsteunen, technische spuitgietstukken (delen van de binnenbekleding, van carrosserie , bumpers, wieldoppen, spiegelbehuizing, handvatten), geblazen reservoirs (brandstoftank, remvloeistoftank, luchtkanalen). Lees meer 

Bouw en constructie

20% van het gebruik van plastics is voor bouw en constructie. Hiermee is dit de tweede belangrijkste sector. Kunststof heeft verschillende vitale eigenschappen die een toegevoegde waarde geven aan de behoeften van de bouwsector. Ze zijn duurzaam in gebruik en daardoor onder andere ideaal materiaal voor raamprofielen en buizen. Het zorgt voor een effectieve isolatie voor koud en warm, bespaart energie en beperkt geluidsoverlast. 

Elektronische apparaten

Kunststoffen zijn onmisbaar bij elektrische en elektronische toepassingen, alleen al omdat ze een ideale isolatie bieden. Dit kan gaan van eenvoudige bekabeling en huishoudtoestellen tot mobiele telefoontoestellen en DVD spelers. Vele nieuwe ontwikkelingen binnen de elektrische en elektronische sector zijn gebaseerd op de laatste generatie nieuwe ontwikkelingen van de kunststoffen. Toestellen worden hierdoor alsmaar kleiner en lichter. 

Land- en tuinbouw

Het toenemende gebruik van kunststoffen in de land- en tuinbouw hebben ervoor gezorgd dat de gewassenteelt toeneemt ondanks de hogere kwaliteitseisen van de voeding en het milieu. Het gebruik van kunststof in de agricultuur van vandaag zorgt voor een grotere en vroegere oogst, minder gebruik van pesticiden en herbiciden, betere bescherming van onze voeding en een efficiënter grondwaterbeheer. Allerlei folies in land- en tuinbouw, voor het inkuilen van voedergewassen, serrebouw en grondbedekking, laten toe een hoger rendement te behalen met minder bestrijdingsmiddelen en meststoffen. 

Overigen

Daarnaast zijn er nog veel meer producten die van kunststof gemaakt zijn, maar niet passen in één van de bovenstaande sectoren. Denk maar aan speelgoed, cosmetica, huishoudelijke artikelen, (sport)schoenen of (sport)kleding, waar ook veel kunststof wordt toegepast om te zorgen dat het licht en comfortabel te gebruiken is.< Terug naar Mens en Maatschappij

image_pdfimage_print