Circulaire economie
Onze huidige economie is voornamelijk lineair – ook wel de take-make en waste economie. In een circulaire economie gaat het erom dat we radicaal anders omgaan met de beschikbare grondstoffen. Het is een economie waarin we minder grondstoffen gebruiken, minder verspillen en grondstoffen, halfproducten en eindproducten vaker, intensiever en langer gebruiken.
Plastic was lang symbool van welvaart, maar staat inmiddels steeds meer symbool voor de schadelijke en milieuvervuilende gevolgen van onze lineaire consumptiemodellen. Daar moeten we een eind aan maken en dus moet ook het plastic systeem zich zo snel mogelijk aanpassen en haar technologische basis opnieuw uitvinden. Een wel heel fundamentele rethink waardoor plastics in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair is. De plastic industrie heeft die Europese 2050-doelen volledig omarmd. Want alleen met dit duidelijke doel voor ogen, kan met alle belanghebbenden in de plastic waardeketen een pad naar volledig duurzame plastics versneld worden ingezet.
.Om de voortgang op dat pad te meten investeert Plastics Europe in gedetailleerde studies en analyses die laten zien waar we staan in Europa. Op 28 april 2022 verscheen de 2e editie van deze ‘Circulaire economie voor plastics’ rapportage.