Transport & automotive

Kunststoffen helpen bij het realiseren van transportoplossingen die hoge prestaties, concurrerende prijzen, veiligheid, kracht en een minimale impact op het milieu combineren.

Bij het ontwikkelen van transportoplossingen streven ontwerpers ernaar om de ideale balans te vinden tussen hoge materiaalprestaties, concurrerende prijzen, stijl, comfort, veiligheid, brandstofefficiëntie en minimale impact op het milieu. De duurzame oplossing komt tot uiting in een optimale balans van al deze parameters en eisen.

Automotive

Recente automodellen bevatten meer dan 100 kg kunststof. De kunststoffen verminderen het gewicht en het brandstofverbruik. Daarboven verhogen zij de veiligheid en het comfort van de inzittenden. De belangrijkste onderdelen die worden geproduceerd zijn: folies (veiligheidsglas, isolatie, decoratief), profielen (technische en beschermingsstrips), comfortschuim (zetels), hoofd- en armsteunen, technische spuitgietstukken (delen van de binnenbekleding, van carrosserie, bumpers, wieldoppen, spiegelbehuizing, handvatten), geblazen reservoirs (brandstoftank, remvloeistoftank, luchtkanalen).

Uitdaging

De eisen van de automobielsector zijn een grote uitdaging voor de ontwerpers van vandaag. De oplossingen kenmerken hoge performantie, competitieve prijzen, design, comfort, veiligheid, minimaal brandstofverbruik en milieu- impact, wat vaak leidt naar een nieuwe generatie van lichtgewicht kunststoffen. Dit resulteert in het hoger volume van kunststoffen dat de laatste jaren gebruikt wordt in de automobielsector.

Besparing

In West-Europa gebruikt de automobielsector jaarlijks ongeveer 3 miljoen ton kunststof, wat het equivalent is van 5,9 miljoen ton olie om deze te produceren. Er is een schatting dat er jaarlijks 8 miljoen ton olie wordt bespaard door het gebruik van lichtgewicht kunststoffen voor auto- onderdelen – dit resulteert op zijn beurt in een jaarlijkse CO2 reductie van ongeveer 28 miljoen ton.

Transport met verpakkingen

Een product dat minder zwaar is, zorgt ervoor dat het vervoeren van dat product minder vervuilend is. Iedere kg kunststof-verpakkingsmateriaal levert een besparing op van 2 liter brandstof bij het transport. Dat leidt tot reductie van de uitstoot van CO2. Ook maken kunststofcomposieten, solide als ze zijn, gewichtsvermindering mogelijk. Voor vliegtuigen geldt ook: hoe minder brandstof ze verbruiken, hoe minder uitstoot aan CO2 de planeet te verduren krijgt. Producten verpakt in kunststof zijn optimaal beschermd, nemen minder plaats in en zijn lichter van gewicht. Dat is niet alleen goedkoper en zuiniger, maar ook beter voor het milieu.