21 mei 2021

Rethink Awards 2021 | REcycle 2

In ons vorige bericht kwam de eerste selectie inzendingen in de categorie REcycle aan bod. We kregen zoveel mooie inzendingen in deze categorie, dat we er hieronder nog een aantal in de spotlight willen zetten! Deze keer de kanshebbers van Elzinga & van der Krieke, Injection Point B.V., Kreuwel Plastics Almelo B.V., PolyStyreneLoop Coöperatief UA, GDK Plastics B.V., Samsonite en Plasthill B.V.

 

Circulaire deurklink
Elzinga & van der Krieke hebben een circulair kunststof deurbeslag ontworpen. Financiële steun uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakte het mede mogelijk dit product te ontwikkelen. De Life Cycle Assessment (LCA) van deze kunststof deurklink is veel beter dan van de metalen variant. De deurklink is gemaakt van 100% gerecycled kuilplastic. Zowel de grondstoffen als de deurklink kunnen allebei lokaal worden geproduceerd. Daardoor is er minder transport nodig, wat een reductie van de CO2-uitstoot oplevert. Bovendien is het product hol, waardoor er tien tot twintig procent minder materiaal nodig is bij de productie. End-to-life kunnen de deurklinken worden ingezameld en is volledige recycling mogelijk.

Gripz
Gripz is een handgrip van Injection Point BV, waarmee onnodige aanraking van oppervakken voorkomen kan worden. Zo kun je er deuren mee openen zonder de deurklink direct aan te raken, of je winkelwagentje gebruiken zonder het handvat vast te hoeven pakken. Dankzij de Touch Nose kunnen ook touchscreens, zoals de schermen op de koffieautomaat op kantoor of de parkeermeter, handsfree bediend worden. Hierdoor hoeft de gebruiker niet telkens zijn of haar handen te wassen. De gebruiker heeft dus minder zeep en desinfecterende middelen nodig, wat een besparing oplevert, want de productie van deze middelen is vaak milieubelastend. De Gripz van Injection Point is dankzij een biomaster anti-microbieel. Daardoor wordt de verspreiding van virussen en bacteriën tegengegaan. De handgreep is voor 95% gemaakt van recyclaat. End-to-life is de Gripz ook volledig te recyclen.

KIWA gecertificeerde tuin- en bouwproducten
Alle tuin- en bouwproducten uit de fabriek van Kreuwel Plastics Almelo B.V. zijn KIWA gecertificeerd. Dit betekent dat producten met dit certificaat gegarandeerd gemaakt zijn van 100% gerecyclede kunststoffen. Ieder halfjaar wordt opnieuw gecontroleerd dat alle producten aan de standaarden van dit certificaat (blijven) voldoen. Door enkel gebruik te maken van recyclaat, hoeft Kreuwel Plastics niet langer plastic in te kopen dat gemaakt wordt van aardolie. Hierdoor wordt de CO2-footprint aanzienlijk verlaagd. Bijzonder is dat deze producten van recyclaat in een zeer divers aantal kleuren beschikbaar zijn. Kreuwel Plastics toont daarmee, ondersteund door een officieel certificaat, aan dat in deze branche alle kleuren kunststof recyclebaar zijn. Daarnaast zijn de tuin- en bouwproducten van Kreuwel zelfs end-to-life ook volledig recyclebaar.

EPS op basis van Loop-PS 100% gerecycled polystyreen
Het Solvent Based Purfication (SBP) proces van PolyStyreneLoop Coöperatief UA staat tussen mechanische en chemische recycling in. Het is daarmee een geheel nieuwe innovatie op het gebied van recycling. Door gebruik te maken van deze nieuwe, unieke techniek kunnen er nieuwe circulaire broomverbindingen worden gemaakt, waardoor bouw- en sloopafval opnieuw kan worden gebruikt. De enige andere toegestane end-to-life verwerking van deze producten is verbranding. Dit zorgt echter voor een hoge CO2-footprint. Door gebruik te maken van SBP van PolyStyreneLoop Cooperatief UA, kan deze foodprint met maar liefst 53% worden verlaagd. Het afval wordt gerecycled en omgezet in een nieuw isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal is het eerste ter wereld dat een circulaire status bereikt. Vervolgens kan dit isolatiemateriaal end-to-life telkens opnieuw gerecycled worden.

Bausch + Lomb Ultra One Day Cabinet
De Ultra One Day Cabinet van GDK Plastics BV is een display waarin contactlenzen gemakkelijk en overzichtelijk naar sterkte kunnen worden opgeborgen. De sets zijn gemakkelijk door de opticien zelf te installeren. Daarnaast zijn de verschillende sets door middel van bijgeleverde clips aan elkaar te koppelen, waardoor de grootte naar wens kan worden aangepast. De toepassing bij de opticien vraagt om een heldere witte kleur. Bijzonder is dan ook dat de displays gemaakt zijn van 100% wit ASA-recyclaat. Het is immers in de praktijk soms lastig om aan voldoende wit recyclaat te komen. GDK Plastics BV neemt een voortrekkersrol aan door toch in te zetten op een product van hoogwaardig recyclaat in lichte kleuren. Door slim ontwerp is bij dit type display bovendien 30% minder materiaal nodig.

Samsonite Magnum Eco koffer
Deze nieuwe serie koffers van Samsonite in samenwerking met LyondellBasell, QCP en Suez is 100% circulair. De schaal van de koffer bestaat uit gerecycled PP, dat afkomstig is uit tot wel 483 yoghurt-cups. De liner van de koffer is gemaakt van PET uit 14 flessen. Daarmee zorgt LyondellBasell ervoor dat het consumentenafval wordt omgezet in een nieuw hoogwaardig product. Uiteraard is er geen afbreuk gedaan aan de kwaliteitseisen die Samsonite stelt aan zijn koffers. De koffer is lichtgewicht en erg sterk. Hierdoor gaat deze erg lang mee. De koffers zijn beschikbaar in vier maten en vijf verschillende kleuren, die geïnspireerd zijn op de natuur. Hierdoor is er voor iedereen een geschikt model verkrijgbaar.

CircuStretch
CircuStrech is een circulaire stretchhood voor pallets ontwikkeld door Plasthill BV. Dit stretchhoodfolie bestaat voor 30% uit recyclaat waardoor er minder virgin materiaal nodig is. Bovendien blijft het folie voldoen aan alle hoge eisen die er gesteld worden aan de mechanische belasting tijdens verwerking en transport. Daarnaast beschermt het folie producten tijdens transport en opslag tegen water en vuil van buitenaf. Een andere duurzame eigenschap van de CircuStrech is het feit dat er geen hittebehandeling meer nodig is om het folie te laten krimpen. Hierdoor wordt veel energie bespaard tijdens het verpakkingsproces. Ook bevat het folie geen EVA meer, dus ook hier wordt milieuwinst behaald. Het folie is bovendien vier procent lichter in gewicht ten opzichte van EVA-houdende folies. Na gebruik kan het folie in zijn geheel opnieuw worden gerecycled.

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...