21 september 2023

Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond!

Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium aan bedrijven die werken aan duurzaam en circulair rubber en kunststof. Tijdens de Kunststoffenbeurs in Den Bosch op woensdag 20 september hebben drie trotse winnaars de Rethink Award in ontvangst mogen nemen. Met 25 inzendingen was er ook dit jaar veel animo voor de verkiezing.

 
Deelname aan de Rethink Awards is mogelijk voor leden van de NRK en Plastics Europe die met hun producten en initiatieven innoveren op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie. Een vakjury heeft bepaald wie voor deze editie de genomineerden en de winnaars zijn, op basis van de vijf Re’s van het programma Rethink: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Re-use (hergebruik) en Recycle (inzameling en recycling).
 

Van links naar rechts: Benno Nijenhuis van Carlisle Construction Materials, Claudia Nieuwenhuize van Circular Plastics Factory en Johan Hendriks van Faerch, winnaars van de Rethink Awards 2023.
 

Categorie Hernieuwbare grondstoffen

In deze categorie waren genomineerd: PlastiLoop van Veolia Nederland, Wiltopia van Coolrec/Renewi en het circulaire EPDM-daksysteem van Carlisle Construction Materials. De vakjury heeft besloten om Carlisle Construction Materials als winnaar aan te wijzen. Met een innovatieve manier van bevestigen en verwijderen van de EPDM-dakbedekking en een terugneemgarantie voor gebouweigenaren, kan Carlisle het materiaal na de levensduur verzamelen en opnieuw inzetten. De jury vindt dit een buitengewoon innovatieve oplossing die naadloos aansluit bij de circulaire economie. Het getuigt van een vooruitziende blik op een toekomst waarin de grondstoffen steeds schaarser zullen worden.

Categorie Ketensamenwerking

In deze categorie waren genomineerd: de Stella McCartney Beauty cosmetica-navulverpakking van SABIC Europe, de Ace & Tate brillenkokers van Injection Point, het Bloody Serious-project van VinylRecycling en Circular Plastics Factory. De vakjury heeft besloten om Circular Plastics Factory als winnaar aan te wijzen. De fabriek heeft alles in huis om de verschillende onderdelen in de keten te verbinden, van fysieke recycling en granulering tot een volledig circulair eindproduct door middel van spuitgieten of andere technieken in combinatie met productontwikkeling, design for recycling en logistiek. Op die manier kan Circular Plastics Factory bedrijven en merkeigenaren helpen bij de ontwikkeling van circulaire producten. De jury vindt het een geweldige prestatie dat het bedrijf alle technieken op een centrale plek heeft weten onder te brengen, met als doel om de kunststoffen te hergebruiken, de afvalberg te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen.

Categorie Circulair design

In deze categorie waren genomineerd: Optilayer van de OPACKGROUP, de ‘ReCycle’ geïntegreerde kettingkast/motorcover van Timmerije en Evolve van Faerch. In deze categorie heeft de jury Faerch als winnaar aangewezen. Evolve is een circulaire oplossing voor niet-dectecteerbare carbonzwarte kant-en-klaar maaltijden. Met een nieuw recyclingproces voor PET-tray’s uit het PMD kan het voedselveilige granulaat worden ingezet voor de productie van nieuwe PET-voedselverpakkingen gemaakt van monomateriaal. De jury ziet dit als een schoolvoorbeeld van het sluiten van de cirkel, waarmee Faerch een belangrijke voortrekkersrol vervult op weg naar de circulaire economie.

Publieksprijs

Gedurende de gehele beursdag en tijdens de uitreiking hebben de bezoekers kunnen stemmen op de winnaar van de Publieksprijs. Ruim vijfhonderd stemmen werden uitgebracht. Na afloop bleek dat Circular Plastics Factory naast de Rethink Award voor de categorie Ketensamenwerking ook deze prijs in de wacht heeft gesleept. Het bedrijf won het nipt van de OPACKGROUP. VinylRecycling werd derde.
 

Vertegenwoordigers van Veolia Nederland, SABIC Europe, Injection Point, de OPACKGROUP, Coolrec/Renewi, Timmerije en VinylRecycling met de oorkonde voor hun nominatie van de prijzen dit jaar.
 

Over de vakjury

De juryleden van de Rethink Awards 2023 waren: Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu), Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin).
 

Over Rethink

Rethink is een gezamenlijk initiatief van de kunststofproducerende en kunststofverwerkende industrie, waar ook de rubber- en composietindustrie en de recyclers onder vallen. Met Rethink zet de industrie zich actief in als belangrijke (gespreks)partner binnen de Nederlandse economie en samenleving. Of dit nu gaat over rubber en kunststof in het algemeen of daaraan gerelateerde maatschappelijke thema’s. De bedrijven maken bijzondere en waardevolle producten en zien het als hun taak om dat zo duurzaam en efficiënt mogelijk te doen. Zij willen hun kennis en visie delen en de betrokkenheid bij maatschappelijke discussies vergroten en versterken. Thema’s als functionaliteit, veiligheid, duurzaamheid, gebruik en hergebruik, recycling, CO2-reductie en innovatie staan prominent op de agenda.

Lees ook

  • 15 november 2023

    Van huisvuil tot PET-tray

    Faerch is erin geslaagd om gebruikte PET-voedselverpakkingen terug te brengen tot grondstof voor nieuwe PET-voedselverpakkingen. ...

  • 6 juli 2023

    Emmers verbranden? Nee: FIRE-OFF!

    Mooie kleurrijke en stevige verpakkingsemmers die na gebruik de verbrandingsoven in gaan. Het is dagelijkse ...