28 mei 2021

Rethink Awards 2021 | REdesign & REcycle

We hebben al een hoop mooie inzendingen behandeld in onze andere artikelen. Maar we zijn er nog niet! In dit artikel bekijken we kanshebbers in de categorieën REcycle en REdesign. De inzendingen zijn afkomstig van Schoeller Allibert, M-Plastics, Desch Plantpak, Dijkstra Plastics, Oerlemans Plastics B.V., Hordijk Spuitgiet Verpakkingen en Carlisle® Construction Materials B.V.

 

BaYoPal®
Deze nieuwe pallet van Schoeller Allibert is ontworpen voor gebruik in zware industriële en logistieke omgevingen. Bijzonder is dat de BaYoPal® een duurzame pallet is; hij gaat langer mee dan traditionele pallets. Dit komt doordat de BaYoPal® bij beschadigingen gerepareerd kan worden. Daardoor hoeft de beschadigde pallet dus niet in zijn geheel vervangen te worden. De CO2-footprint neemt hierdoor aanzienlijk af, want er hoeven minder nieuwe pallets geproduceerd te worden. De reparaties zijn bovendien snel en eenvoudig uit te voeren. Hierdoor blijven ook de kosten laag voor de gebruiker. Uiteindelijk is de BaYoPal®, als deze toch aan vervanging toe is, geheel recyclebaar. Van de oude pallets kunnen dus weer nieuwe worden gemaakt.

Retray
Een kweker gebruikt generieke potten voor het opkweken van zijn planten en bomen. Op dit moment worden veel van dit soort kweekpotten afgesneden en weggegooid. De Retray van M-Plastics zorgt ervoor dat dit plastic afval van kwekers met 90% afneemt. In samenwerking met partners en door steun van OOST NL (voorheen OOST NV) en de Europese Unie kon M-Plastics deze herbruikbare plantentray ontwikkelen. De tray is gemaakt van 100% recyclaat en gaat tenminste 10 jaar mee. Daarnaast kan er met gebruik van de Retray door kwekers tenminste 9% bespaard worden op substraat en door slim ontwerp tot 5% meer vulling in de kas worden bereikt. Ook stimuleert het ontwerp de wortelgroei van de planten optimaal.

D-Tect®Plus
Desch Plantpak produceert producten van kunststof voor de tuinbouw. Een nieuwe innovatie van Desch Plantpak is het merk D-Tect®Plus. De producten binnen dit merk zijn allemaal gemaakt van recyclaat dat afkomstig is uit consumentenafval. Hierbij wordt uiteraard geen afbreuk gedaan aan de kwaliteit van het eindproduct. Het voldoet dan ook aan alle eisen die kwekers stellen rond producten voor de professionele tuinbouw. Ook zijn de producten leverbaar in 14 verschillende kleuren en kunnen ze worden bedrukt met bijvoorbeeld bedrijfslogo’s. Bijzonder is het feit dat D-Tect®Plus NIR-detecteerbaar is. Hierdoor kan het tijdens de recycling gemakkelijk gescheiden worden van andere plastic soorten voor optimaal hergebruik. End-to-life zijn alle producten van D-Tect®Plus 100% te recyclen. D-Tect®plus is daarmee goed voor de hele keten die aan circulariteit werkt.

De PCR verfemmer
Lang werden verfemmers gemaakt van 100% recyclebaar polypropyleen (PP). Voor de productie van deze emmers waren echter nog altijd fossiele grondstoffen, zoals aardolie, nodig. Dijkstra Plastics bedacht een duurzamer alternatief: verfemmers gemaakt van kunststofconsumentenafval. De emmers blijven voldoen aan alle eisen vanuit de verfindustrie, alleen is de CO2-uitstoot van de gerecyclede emmers tot wel 80% lager. Een mooie toepassing van circulariteit die eigenlijk onmiddellijk voor alle verfemmers toegepast zou moeten worden, om zo een enorme CO2-besparing te realiseren. Na gebruik kunnen de emmers gemakkelijk schoongemaakt worden en nogmaals gebruikt worden of een tweede leven als opslagbak krijgen. End-to-life zijn de verfemmers van Dijkstra ook weer opnieuw volledig te recyclen. Daarmee maakt Dijkstra de recyclecirkel rond.

Circuflex folie
Circuflex folie is breed te gebruiken voor onder meer potgrondverpakkingen en webshopbags. Dit folie van Oerlemans Plastics B.V. bestaat voor een significant deel uit recyclaat van post-consumer waste dat is gecertificeerd door Blauer Engel. Bij Circuflex folie is maar liefst 80% recyclaat toegepast. Voorheen werden dit soort verpakkingen gemaakt van 100% virgin grondstoffen. Door gebruik te maken van recyclaat, wordt bespaard op materiaal en CO2-uitstoot. Het gebruik van recyclaat gaat niet ten koste van de kwaliteit van de verpakking. De consument zal geen verschil ervaren. Oerlemans Plastics laat hiermee zien dat circulaire folieverpakkingen van een hoge kwaliteit mogelijk zijn. Na gebruik kan de verpakking bij het plastic afval (PMD).

Seepje verpakking
In 2013 werd het merk Seepje in Nederland geïntroduceerd. Seepje vormt een duurzaam alternatief voor synthetische wasmiddelen. Toen bleek dat de kartonnen fles te fragiel was voor dit product, werd overgestapt op een plastic fles van Hordijk Spuitgiet Verpakkingen. De opvallende vorm van de fles is afgeleid van een zeepblok. Door deze vorm wordt er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte in doos en op een pallet tijdens het vervoer. Deze fles is gemaakt van tot wel 98% gerecycled materiaal en daarmee liepen Hordijk en Seepje voorop. Het wikkel op de fles wordt zonder lijm aangebracht. Daardoor kunnen de fles en het wikkel na gebruik weer gemakkelijk gescheiden worden. De verpakking van Seepje kan end-to-life dan ook in zijn geheel gerecycled worden.

Hergebruik van EPDM dakbedekking
Carlisle® Construction Materials B.V. heeft een EPDM-dakbedekkingssysteem ontwikkeld waarmee EPDM-membranen met inductie worden vastgezet aan de ondergrond. Door een speciale machine is deze mechanische verbinding mogelijk. Na gebruik kunnen deze membranen gemakkelijk op dezelfde manier worden losgehaald. Het relatief schone membraan kan op een ander dak opnieuw gebruikt worden. Hierdoor zijn er veel minder nieuwe membranen nodig, wat de CO2-footprint aanzienlijk verlaagt. Daarnaast bestaat het systeem zelf ook deels uit recyclaat van Pre-Consumer scrap. De dakbedekkingssystemen hebben een zeer lange levensduur tot wel 50 jaar. Uiteindelijk kan het systeem end-to-life ook weer worden omgezet in materiaal dat in dezelfde keten gebruikt wordt. Het oude systeem kan na recycling dus worden omgezet in een nieuw exemplaar.

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...