14 oktober 2021

Stakeholders tijdens Future Proof Plastics 2021 in gesprek over CO2-reductie

Dagvoorzitter Desiree Hoving leidt tijdens Future Proof Plastics 2021 de paneldiscussie met diverse stakeholders van binnen en buiten de industrie. Zij gaan in gesprek over het onderzoek van CE Delft naar de reductie van CO2 in de rubber- en kunststofindustrie, dat in opdracht van Rethink Plastics is uitgevoerd en tijdens dit evenement wordt gepresenteerd.

Hoe kunnen we door de toepassing van circulair kunststof en rubber de CO2-uitstoot in Nederland terugdringen? Dit vraagstuk staat centraal in de vierde editie van Future Proof Plastics, het jaarlijkse congres van de Rethink initiatiefnemers Federatie NRK en PlasticsEurope Nederland.

Slimme inzet kunststoffen

Sustainability director Rob Verhagen neemt namens de Oerlemans Packaging Group deel aan het panel. ‘Minder CO2? Met slimme inzet kunststoffen kan het!’, blikt hij op de discussie vooruit. De Oerlemans Packaging Group is met acht productielocaties in Nederland één van de grootste folieblazers van de Benelux en voorloper op het gebied van duurzaamheid.

Willem Wiskerke van Milieudefensie vindt dat ‘fossiel plastic eerlijker moet worden belast, net als benzine of diesel’. Wiskerke is senior inhoudelijk medewerker klimaatrechtvaardigheid en heeft een sterke focus op de industrie en de verdeling van de lusten en lasten van het klimaatbeleid.

Manager duurzaam verpakken Taco Kingma van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt ‘ketensamenwerking noodzakelijk richting de circulaire kunststofketen’. Voor de leden vormt de FNLI het platform waar expertise en ervaringen met betrekking tot duurzaam verpakken kunnen worden gedeeld.

Net als Kingma maakt ook Maria van der Heijden de brug naar circulaire kunststoffen. ‘Voor stabilisering van de markt voor recyclaat is vooral commitment van inkopers nodig. En een bijmengverplichting als stok achter de deur.’ Van der Heijden is sinds 2016 directeur-bestuurder bij MVO Nederland, het grootste duurzame bedrijvennetwerk van Europa. De organisatie richt zich met haar tweeduizend partners op het versnellen van de nieuwe economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is met eerlijke handelsketens.

CO2 reductie en klimaatimpact

Naast deze panelleden schuiven aan: Michiel Baltussen, domain expert materials & processing bij Lightyear en Mark Schmets, Team lead Chemical Industry & Innovation, ministerie EZK.

Het onderzoek van CE Delft wordt toegelicht door Geert Bergsma, manager supply chain analysis. Bergsma belicht de klimaatimpact van circulair rubber en kunststof tot 2030 aan de hand van twee scenario’s. In het eerste wordt uitgegaan van een voortzetting van het huidige beleid. Het tweede scenario gaat uit van de impact van de verschillende plannen rond circulair rubber en kunststof.

Aanmelden Future Proof Plastics

Er bij zijn en meepraten en luisteren naar de inspirerende paneldiscussie en presentaties?

Meld u dan hier aan.

Het seminar vindt plaats op dinsdag 2 november bij het Oude Magazijn in Amersfoort en duurt van 13 tot 17 uur. U kunt het congres ook volgen via een livestream. In beide gevallen: vooraf aanmelden!

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...