Onze industrie

Werkgelegenheid

Synthetisch rubber en kunststoffen worden in de fabriek gemaakt. Grote delen van de productieprocessen zijn geautomatiseerd. Alles gebeurt in een fabriek dus met machines. In de rubber- en kunststofindustrie zijn er bedrijven die kunststoffen of rubber produceren. De eindproducten van deze bedrijven zijn bijvoorbeeld vellen rubber of kunststofkorrels. Andere, kunststof- en rubberverwerkende bedrijven maken hier dan een gebruiksvoorwerp van.
Lees meer


Cijfers en trends

Samen vormen wij als ketenpartners een dynamische industrie in een open markt. Nationale grenzen vormen geen belemmering meer en Europese of wereldwijde concurrentie is aan de orde van de dag. De rubber- en kunststofindustrie (RKI) is bij uitstek een industrietak van het midden- en kleinbedrijf: bijna 9 van de 10 bedrijven heeft minder dan 50 werknemers in dienst. De totale omzet van de kunststof- en rubberverwerkende bedrijven bedraagt ca. € 8,8 miljard. De Nederlandse omzet van de grondstofleveranciers bedraagt € 8,9 miljard euro.Lees meer

Productie en proces

Bij kunststof gaat het niet om één materiaal, maar om verschillende soorten met elk zijn specifieke eigenschappen. Al die verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat de meest uiteenlopende producten tegenwoordig (gedeeltelijk) uit kunststof en rubber zijn gemaakt, van boterhamzakje tot stofzuiger of zeilschip, van autoband tot televisie of ‘ademende’ regenkleding.
Lees meer


Innovatie

Onze industrie is een van de meest innovatieve sectoren in Nederland en investeert continu in de ontwikkeling van nieuwe energiezuinige, duurzame en gebruiksvriendelijke (eind)producten. Deze innovaties gaan hand in hand met het optimaliseren van de eco-voetafdruk van de producten, door minder inzet van grondstoffen, optimaal gebruik, door besparingen in materiaalgebruik, betere proces efficiëntie en verlaging van de CO2 druk.Lees meer

Historie

Kunststof bestaat nog maar relatief kort. Rond 1850 werd in Amerika één van de eerste kunststoffen uitgevonden: celluloid. Men maakte er vooral biljartballen van en dat was een hele uitkomst, want de gebruikelijke ivoren ballen werden in die dagen gemaakt van slagtanden van olifanten.
Lees meer