8 maart 2019

Bag2Bag: producenten omarmen ketenaanpak

Steeds meer producenten van plastic verpakkingen ontplooien gezamenlijke initiatieven voor de circulaire economie. De aansluiting bij het Plastic Pact is voor de bedrijven een logisch vervolg op de reeds bestaande verduurzamingsagenda, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor ketensamenwerking. Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is het project ‘Bag2Bag’.

De bedrijven in het Plastic Pact willen samen met ketenpartners werken aan een verantwoorde plasticketen. Dit geldt zowel voor de fasen van ontwerp, gebruik en afdanken, als de toepassing van éénmalige plastic producten en verpakkingen. De focus ligt nadrukkelijk op de circulaire economie en recycling. Ook de CO2-reductie door het toepassen van biobased plastics is een speerpunt.

Circular Award Business

Inmiddels zijn er verschillende ketenprojecten gerealiseerd. Zo werken SABIC, Rymoplast en Oerlemans Packaging/Fardem samen binnen Bag2Bag. Het project was finalist in de categorie Kunststoffen van de Circular Award Business, die op 21 februari werd uitgereikt.

Binnen Bag2Bag worden jaarlijks meer dan één miljoen SABIC plastic FFS (Form-Fill-Seal) zakken met 50 procent gerecycled materiaal gemaakt. Deze zakken gebruikt SABIC om zijn eigen polymeer korrels in te verpakken. Morssinkhof Rymoplast maakt het recyclaat en Fardem Packaging produceert de zakken uit 50 procent recyclaat en 50 procent nieuw polymeer. De afvalstromen worden direct omgezet in hoge kwaliteitsproducten en krijgen daarmee een tweede leven in dezelfde toepassing.

Opschaling is voor de betrokken partners goed mogelijk en levert een significante besparing op in het gebruik van fossiele brandstoffen en vermindert de CO2-uitstoot. Door een optimale verhouding van recyclaat en nieuw materiaal worden de kwaliteitseisen geborgd.

Ideeën zijn welkom

Heeft u een mooi voorbeeld van een succesvolle ketenaanpak op het gebied van de circulaire economie? Laat het NRK weten. Mail naar Erik de Ruijter, deruijter@nrk.nl

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...