14 maart 2019

Duurzame plastic en rubber producten winnen Rethink Awards 2019

De Nederlandse bedrijven AFP, Omefa en Oerlemans winnen een Rethink Award voor hun duurzame plastic- en rubberproducten en samenwerking aan de verduurzamingsagenda. De drie bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan het slimmer inzetten en reduceren van plastic en rubber. Branchevereniging NRK maakte de winnaars bekend tijdens de Avond van de Maakindustrie in Utrecht op 13 maart.

De Rethink Awards worden jaarlijks toegekend aan plastic- en rubberproducten die het beste voldoen aan de eisen van duurzaamheid. De jury herkent in de inzendingen enkele belangrijke trends, gericht op het verbeteren van de maatschappelijke waarde van producten en het oplossen van knelpunten. De focus van bedrijven is duidelijk gericht op de inzet van recyclaat of biobased grondstoffen, het herontwerpen van producten zodat ze beter recyclebaar zijn en ketensamenwerking. De inzendingen zijn getoetst op basis van vijf criteria: Renew (grondstoffen), Reduce (productie en product), Redesign (ontwerp en gebruik), Reuse (hergebruik product) en Recycle (inzameling en recycling).

 • Omefa wint in de categorie B2B met hun duurzame oplossing voor kunstgrasvelden, die korrels – die vanaf kunstgrasvelden in het milieu terecht kunnen komen – overbodig maakt.
 • AFP wint een award voor hun Katan-Ex Biobased, de eerste hoogwaardige stretchfilm op basis van biopolymeren, met een CO2-footprint die 90% lager is dan bij andere wikkelfolies.
 • Oerlemans ontvangt een award voor de ketensamenwerking rondom de Bag2Bag, waarbij jaarlijks meer dan één miljoen zakken van 50% gerecycled materiaal worden gemaakt.

In dit NRK nieuwsartikel is meer te lezen over de 3 inzendingen die een Award in ontvangst namen.

Download hier het volledige juryrapport over de drie prijswinnaars.

Bekijk het filmpje van de genomineerden en de winnaars.

Op de foto van links naar rechts: Eric Sarelse (SuperSub SportSystems), Dizzy Soederhuizen (Omefa), Mathijs Schuttert en Jolien Stevels (AFP), Rob Verhagen en Joan Hanegraaf (Oerlemans Packaging)

Lees ook

 • 25 november 2022

  Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

  Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

 • 10 november 2022

  Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

  We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...