18 mei 2021

Rethink Awards 2021 | REcycle 1

We hebben veel mooie inzendingen gekregen voor de Rethink Awards 2021! Al deze inzendingen hebben we ingedeeld in zes categorieën, aan de hand van de vijf ‘RE’s’. Hieronder zetten we de eerste lading inzendingen in de categorie REcycle in de spotlight, met de inzendingen van K-Vision ReFrame, Flex-R 100, Durofort buis, SASI®, HÅLLBAR, Rockeees & BrickBin.

 

K-Vision ReFrame
K-Vision ReFrame is de inzending van Profine Nederland en K-Vision Kozijnen voor de Rethink Awards 2021. Deze kunststofkozijnen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Dit materiaal bestaat uit overtollig productiemateriaal, offcuts, zaagafval en end-to-life kozijnen. Vaak werden kunststofkozijnen al deels gemaakt van gerecyceld materiaal, maar nooit eerder in zijn geheel. Daarmee heeft Profine Nederland dus een wereldprimeur! Daarnaast zijn de kozijnen na gebruik nog tien keer te hergebruiken. Hierdoor hebben ze een levensduur van 50 jaar per cyclus. Dit hergebruik doet uiteraard geen afbreuk aan de kwaliteit, waardoor oude kozijnen weer als nieuw op de markt kunnen verschijnen. Bovendien is de mate van isolatie net zo hoog als bij de andere kozijnen van K-Vision. De eerste K-Vision ReFrame kozijnen zijn inmiddels al geplaatst bij een grootschalig renovatie project in Amsterdam.

Flex-R 100
De inzending van Flexoplast BV is Flex-R 100. Dit verpakkingsfolie bestaat volledig uit gerecycled materiaal. Dat is voor 50% Post Consumer Recycled (PCR) en 50% Post Industrial Recycled (PIR) recyclaat. Ze ontwikkelden de folie specifiek als secundaire verpakking voor onder meer dranken en conserven. Zo gaat een grote Nederlandse bierbrouwer gebruik maken van het folie. Hiermee biedt Flexoplast een mooi alternatief voor kartonnen verpakkingen. Na gebruik kan Flex-R 100 bovendien geheel gerecycled worden en weer worden omgezet in PCR film. Het folie is dus meerdere keren te recyclen. Bijkomend voordeel is dat Flex-R 100 direct in de praktijk kan worden toegepast. Er zijn namelijk geen aanpassingen nodig van de huidige productiestromen of machines.

Durofort buis
De Durofort buis van Pipelife Nederland B.V. is een kunststof buis voor het vervoeren van afval- of hemelwater. Veel rioleringsbuizen worden gemaakt met 50% recyclaat. De Durofort buis is gemaakt van 100% gerecycled PVC afkomstig uit tuinstoelen, speelgoed en PVC vloeren. Verschillende gemeenten zamelen deze in bij milieustraten. Daarmee keert lokaal ingezameld PVC weer terug in de gemeente bij onderhoud aan de riolering. In 2050 moeten rioleringsbuizen voor 100% uit recyclaat bestaan; daarmee loopt Pipelife ongeveer 30 jaar vooruit op de milieudoelstellingen. Net als alle andere rioolbuizen is Durofort uiteraard bestand tegen de meest voorkomende agressieve substanties in het rioolwater. Na de laatste fase zijn de Durofort buizen bovendien ook geheel recyclebaar. Hiermee zijn de buizen op de lange termijn heel vaak opnieuw te gebruiken.

SASI®
Het SASI®-assortiment van Schoeller Allibert is het ‘stille automatiseringskrat’ voor systeemintegratoren. Het krat is speciaal ontworpen om het lawaai in onder meer magazijnen te verminderen door de innovatieve dubbele bodem. Het krat is ideaal om in te zetten bij automatische opslagsystemen en goedgekeurd door alle bekende systeemintegratoren. Dankzij verdelers kan het krat naar wens worden ingedeeld tot acht kleinere compartimenten. Het krat is gemaakt van 100% Post Consumer PP. Hierdoor zetten ze Post Consumer materiaal met een korte levensduur (zoals een shampoofles) om in een product met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Na die 10 tot 15 jaar is het krat ook in zijn geheel te recyclen.

HÅLLBAR
HÅLLBAR is het Zweedse woord voor duurzaam en dat is precies waar Morssinkhof Rymoplast met de productie van deze afvalbak op inzet. Morssinkhof Rymoplast doet dit in samenwerking met IKEA op twee manieren. Aan de ene kant wil het consumenten bewust maken dat het scheiden van afval niet moeilijk is en hen helpen dit nog gemakkelijker te maken. Aan de andere kant is de afvalbak gemaakt van 80% recyclaat. Hierdoor wordt afval van consumenten omgezet in een nieuw duurzaam product. Daarnaast kan een defect aan de afvalbak gemakkelijk gerepareerd worden, zonder dat het hele inbouwsysteem moet worden vervangen. Dit zorgt er ook voor dat de HÅLLBAR een langere levensduur heeft. End-to-life is de afvalbak bovendien geheel te recyclen door inlevering bij de gemeentelijke milieustraat.

Rockeees
Rockeees is een set van 6 stenen die door 17 unieke vlakken op miljoenen verschillende manieren te stapelen zijn. Ontwerpbureau Apollo 11 haalde de inspiratie uit het stapelen van stenen in de natuur. Zo ontstond, in samenwerking met Injection Point BV, een spel dat uitdagend is voor jong en oud. Het spel is gemakkelijk mee te nemen, doordat alle stenen in elkaar kunnen worden geschoven. Deze stenen worden gemaakt van oude koelkasten, die apart worden ingezameld. Vervolgens worden deze volledig gestript, waarbij alle verschillende grondstoffen worden gesorteerd. De kunststofstroom wordt omgezet naar nieuwe schone pellets. Van deze pellets maken ze vervolgens de Rockeees. Ook het netje om de stenen mee te nemen is geheel gemaakt van recyclaat. Een oude koelkast wordt dus duurzaam speelgoed dat door de stevigheid ook nog eens lang meegaat.

BrickBin
De BrickBin maakt het scheiden van afval voor de consument nog gemakkelijker. Deze afvalbak is in een divers aantal varianten verkrijgbaar, waardoor het inzamelen van verschillende afvalstromen thuis of op kantoor geen enkel probleem meer vormt. Daarnaast zet Circular Design BV met de productie van de BrickBin zelf ook vol in op recycling. Deze afvalbak is gemaakt van een mix van recyclaat en biobased materialen, zoals bierborstel en koffiedrab. Afvalstromen worden daarmee omgezet in een nieuw product van hoogwaardige kwaliteit. Om ook op maatschappelijk vlak positief bij te dragen, wordt een deel van deze grondstoffen ingezameld door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In het productieproces worden alle materialen die overblijven hergebruikt om te zorgen dat hier geen nieuwe afvalstroom ontstaat. Als de bakken aan vervanging toe zijn, zijn deze volledig te recyclen.

 

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...