3 juni 2021

Rethink Awards 2021 | REthink, REcycle & producenten

In dit laatste artikel belichten we niet alleen inzendingen in de categorieën REthink en REcycle. We kijken ook naar duurzame initiatieven vanuit de kunststof- en rubberproducenten. Zowel de producerende als verwerkende branche komen zo aan bod. Deze keer met inzendingen van RPP Kunststofoplossingen, Hordijk Verpakkingen, SABIC Europe B.V., BASF, LyondellBasell en Braskem Netherlands B.V.

 

Transparante voedselverpakkingen van Ocean-RPET en MDS-RPET
Hordijk Verpakkingen verwerkt rPET uit alternatieve afvalstromen tot transparante en voedselveilige verpakkingen. Een van de partners van Hordijk Verpakkingen haalt plastic zwerfafval uit de zee en van het strand. Dit draagt bij aan het opruimen van plastic zwerfafval en biedt de kunststofindustrie een nieuwe bron voor grondstoffen. Een andere partner scheidt door middel van magnetische dichtheid scheiding (MDS) gemengde plastic afvalstromen. Deze efficiënte methode heeft een lagere CO2-uitstoot dan traditionele recyclingprocessen. Daarnaast helpt het om de kosten laag te houden en blijft er nauwelijks plasticafval restproduct over. Uit deze teruggewonnen grondstoffen maakt Hordijk Verpakkingen hun product. rPET uit dit soort afvalstromen wordt gewoonlijk verwerkt tot gekleurde verpakkingen, bedoeld voor andere toepassingen.

Alle shampooflessen verzamelen
RPP Kunststofoplossingen startte samen met de gemeente Dalfsen, studenten van Hogeschool Windesheim en de ROVA een circulair project. Inwoners van de gemeente kunnen hun lege shampooflessen inleveren. Dit doen ze in kliko’s die bij verschillende supermarkten staan. De ingeleverde flessen gaan vervolgens naar RPP Kunststoffen. Zij maken er prullenbakken van die de gemeente een plek geeft. Het resultaat: prullenbakken van 100% HDPE-recyclaat, meer bewustwording en betrokkenheid en een product dat op zijn beurt weer bijdraagt aan een schone omgeving. De prullenbakken gaan lang mee. Op termijn is het doel alle prullenbakken in de gemeente te vervangen met gerecyclede exemplaren. Omdat dit initiatief lastig in te delen is in één categorie, plaatsen we hem in de categorie ‘REthink’!

Gecertificeerde circulaire polymeren
SABIC Europe B.V. maakt het mogelijk om polymeren te recyclen uit vervuild en gemengd PP en PE plastic afval. Dit materiaal was niet geschikt voor mechanische recycling en werd daardoor verbrand voor energiewinning. Door pyrolyse – een vorm van chemische recycling – breken zij de polymeerketens in het plastic af tot moleculaire bouwstenen. Hierbij ontstaat materiaal dat identiek is aan virgin materiaal qua kwaliteit en zuiverheid. Dit materiaal is daardoor geschikt om opnieuw te gebruiken voor de originele toepassing, zelfs in voedseltoepassingen. Plastic kan bovendien een oneindig aantal keren chemisch worden gerecycled zonder degradatie.

Outdoorbroek gemaakt van oude autobanden
Oude autobanden krijgen een nieuw leven als outdoorbroek. BASF zet de banden door middel van chemische recycling om in een grondstof: pyrolyse-olie. Deze grondstof heeft exact dezelfde eigenschappen als de conventionele, fossiele grondstof en vervangt deze deels bij de productie. Samen met VAUDE zorgt BASF zo voor minder afval en het behoud van grondstoffen. De broek is vanaf maart 2022 beschikbaar in de winkels.

Ontwikkelproject eerste elektrisch verwarmde stoomkraker
Stoomkrakers zijn essentieel voor het maken van de basisstoffen voor de rubber- en kunststofindustrie. Deze enorme installaties gebruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie. Deze energie is nodig om de hoge temperaturen van wel 850°C te bereiken. Momenteel komt deze energie voort uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Een elektrische stoomkraker gebruikt elektriciteit om hetzelfde resultaat te behalen. Die elektriciteit kan worden opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier kan de CO2-uitstoot met wel 90% worden verminderd. BASF werkt samen met SABIC en Linde Gas aan de ontwikkeling van de elektrische stroomkraker.

Circulen Renew
LyondellBasell werkte nauw samen met Neste om hernieuwbaar PE en PP te produceren uit afvalstromen. Neste maakte duurzame en hernieuwbare nafta van plantaardige afvalstromen, zoals frituurolie. Nafta is een belangrijke grondstof voor de rubber- en kunststofindustrie die normaal uit fossiele grondstoffen wordt gemaakt. LyondellBasell zette deze grondstof door middel van kraken om in monomeren. Daarvan maakten ze vervolgens hernieuwbare plastics als PE en PP. De hernieuwbare kunststoffen hebben dezelfde eigenschappen als fossiele kunststoffen. Daarnaast ligt de CO2-footprint 75% lager ten opzichte van fossiele kunststoffen.

I’m green™ EVA
Ethyleen vinyl acetaat (EVA) is een kunststof die normaal uit fossiele grondstoffen wordt vervaardigd. Braskem Netherlands B.V. biedt hierop met hun I’m green™ EVA een duurzaam alternatief. Zij maken EVA uit tot wel 80% hernieuwbare bronnen, namelijk Braziliaans suikerrietafval. Doordat suikerriet tijdens de levenscyclus CO2 opneemt door fotosynthese, levert dit een CO2-opname op van 2,1 kg CO2 per ton product. I’m green™ EVA heeft verder dezelfde eigenschappen als conventioneel EVA. End-of-life is het dan ook volledig recyclebaar via de bestaande afvalstromen.

Lees ook

  • 25 november 2022

    Kijk presentaties Future Proof Plastics 2022 hier terug

    Hoe gaan we versnellen naar circulaire en klimaatneutrale plastics? Op het 5e Future Proof ...

  • 10 november 2022

    Geslaagde vijfde editie van Future Proof Plastics

    We kijken terug op een geslaagde editie van Future Proof Plastics op 9 november 2022. ...