12 oktober 2022

Een nieuwe grondstof uit drankverpakkingen

Nieuwe technologie upcycled alle kunststoffen uit kartonnen drank-verpakkingen.

Recon Polymers BV is een duurzame Nederlandse startup gespecialiseerd in het opwaarderen van de kunststoffen uit kartonnen drankverpakkingen. Door een heldere visie op het verwerken van deze kunststofstromen is Recon Polymers in staat om deze, van de papierfabrieken afkomstige reststromen om te zetten in hoogwaardige grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie.

Met de techniek die Recon Polymers hanteert en door een intensieve samenwerking met Tetra Pak en Fauna Bird Products BV is bewezen dat deze reststroom uit de papierindustrie kan worden opgewaar- deerd in een nieuwe grondstof. Dit materiaal – PEAL® genaamd – is circulair toepasbaar en daarbij heeft het een interessante prijsstelling. Afgelopen jaar zijn reeds verschillende hoogwaardige pro- ducten uit deze 100% PCW (post consumer waste) stroom geproduceerd met eindresultaten die er mogen zijn!

Recycling van kunststof en aluminium.

Een gemiddelde kartonnen drankverpakking bestaat voor ongeveer 75% uit karton, 20% uit kunststof en voor 5% uit aluminiumfolie. Dit maakt de verwerking van de afvalstroom uit drankverpakkingen niet eenvoudig. De terugwinning van papiervezels tijdens het recyclingproces wordt al jaren door papierfa- brieken toegepast. Hierbij worden de papiervezels gebruikt in papier- en kartontoepassingen, zoals toilet- en tissuepapier en golfkarton. Dit geldt echter nog niet voor de kunststof/aluminium mix die overblijft.

Met de door Recon Polymers ontwikkelde technologie wordt de kunststof/ aluminium reststroom om- gezet in hoogwaardige en duurzame grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie. In het proces vindt een nauwkeurige scheiding plaats van de LDPE kunststoffolie, vaak gelamineerd met alumi- niumfolie, en de harde kunststoffen. Deze harde kunststoffen zijn de sluitingen die voornamelijk wor- den geproduceerd uit HDPE. Momenteel worden de gerecyclede sluitingen al hergebruikt voor pro- ducten als een kuipstoel, krat, recyclebak, et cetera

Lees het volledige bericht

Lees ook

  • 15 november 2023

    Van huisvuil tot PET-tray

    Faerch is erin geslaagd om gebruikte PET-voedselverpakkingen terug te brengen tot grondstof voor nieuwe PET-voedselverpakkingen. ...

  • 21 september 2023

    Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond!

    Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium ...