24 september 2020

Houweling Groep: Nieuwe verpakkingen besparen 75% CO2

Verpakkingsleverancier Houweling Group had reeds flessen van post-consumer recycled HDPE in haar assortiment, maar heeft nu ook jerrycans van hetzelfde materiaal ontwikkeld. Het vervangen van de huidige verpakkingen voor deze twee producten levert een CO2-reductie tot 75% en een besparing tot 95% in gebruik van fossiele grondstoffen op.

Post-consumer recycled HDPE

Het plastic verpakkingsafval van Plastic Heroes en PMD (plastic, metalen en drankenkartons) in Nederland wordt ingezameld, gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot granulaat. Dat proces is nu zo ingericht dat kunststoffen op specifieke eigenschappen gesorteerd kunnen worden en daarna dusdanig bewerkt dat er een hoogwaardige grondstof ontstaat. Post-consumer recycled HDPE is dan ook gelijkwaardig aan en net zo te gebruiken als nieuw, zogenaamd virgin, HDPE. Quality Cirular Polymers (QCP), met een fabriek in Geleen waar het rHDPE granulaat wordt gemaakt, liet berekenen dat de keuze voor rHDPE een CO2-besparing van 75% oplevert ten opzichte van virgin HDPE*. Daarnaast betekent het gebruik van rHDPE per fles of jerrycan een vermindering tot wel 95% in het gebruik van fossiele grondstoffen.

Frank Houweling, account en export manager bij Houweling Group, vertelt: “De flessen waren ons eerste bewijs dat producten van post-consumer recycled HDPE haalbaar waren, maar we zijn tegelijkertijd ook bezig met de ontwikkeling van andere verpakkingen. We zoeken klanten die dergelijke verpakkingen verder met ons willen testen.”

Circulair

Houweling Group is overtuigd van de mogelijkheden tot het sluiten van de keten. Het familiebedrijf zamelt al jarenlang gebruikte verpakkingen in. Deze worden gereconditioneerd – gereinigd en waar nodig gerepareerd – en ingezet voor een tweede, derde of soms zelfs vierde leven. Verpakkingen die niet meer geschikt zijn voor hergebruik werden door Houweling Group gerecycled. Frank Houweling: “We waren er daardoor als eerste bij toen door de specifiekere sortering een kwalitatief hoogwaardige grondstof ontstond. Onze Business development manager Dennis Jongmans is vervolgens naar QCP gegaan en in samenwerking met hen en meerdere van onze producenten zijn we vervolgens nieuwe verpakkingen van gerecycled materiaal gaan ontwikkelen.”

Lees het volledige bericht

Lees ook

  • 15 november 2023

    Van huisvuil tot PET-tray

    Faerch is erin geslaagd om gebruikte PET-voedselverpakkingen terug te brengen tot grondstof voor nieuwe PET-voedselverpakkingen. ...

  • 21 september 2023

    Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond!

    Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium ...