29 november 2022

Kunststofafval krijgt tweede leven

In de dagelijkse praktijk eindigen veel verpakkingen in de verbrandingsoven. Dat kan en dat moét anders, vinden ze bij de Nijverdalse producent EuroMouldings. Het bedrijf verwerkt steeds meer gebruikte flessen, jerrycans en vaten tot grondstof voor nieuwe verpakkingen. Dat verkleint de afvalberg en reduceert de CO2-uitstoot. “Waar we kunnen, is het onze verplichting om gerecyclede kunststoffen toe te passen.”

 

In de enorme productiehallen van het bedrijf rollen de jerrycans en vaten in een bont palet aan vormen en kleuren van de band. Sobere grijstinten en zwart, maar ook glimmend blauw, fel rood en zelfs goud. Productiemedewerkers stapelen de volle tray’s op pallets. Is een pallet eenmaal op hoogte, dan gaat die geseald op de steekwagen naar het magazijn. Van daaruit gaan de verpakkingen van EuroMouldings de hele wereld over.

 

 

Het bedrijf levert zijn jerrycans en vaten onder andere aan de chemie, schoonmaakbranche, agrochemie en foodsector. Zo’n zeventig miljoen stuks worden jaarlijks geproduceerd. EuroMouldings maakt nu al een deel daarvan met honderd procent post-consumer gerecycled kunststof. Geldt er de strenge UN-wetgeving, dan wordt het gerecyclede materiaal in de tussenlaag verwerkt.

 

Dit recyclaat scoort op milieugebied veel beter dan nieuw, virgin kunststof. En dat past heel erg bij de klimaatdoelstellingen van de overheid en de eisen die vanuit Europa aan de bedrijven worden gesteld. “Recyclaat wordt voor ons de komende jaren dan ook een belangrijk speerpunt”, zegt managing director Tina Zwoferink. “We schakelen daarmee over op een nieuwe realiteit, we zullen als kunststofindustrie steeds duurzamer moeten gaan produceren.”

 

Recyclaat uit drie stromen

Zoals veel andere bedrijven koopt EuroMouldings het gerecyclede materiaal in bij grondstoffenleveranciers. Maar voor een belangrijk deel kan het materiaal ook in huis worden geproduceerd. Met de drie jaar geleden geïnstalleerde recyclinglijn wordt het eigen productieafval geschredderd en gegranuleerd. “Daardoor vloeit het afval voor bijna honderd procent terug in het proces”, vertelt manager engineering & QA Erwin Wevers. “Twee mensen staan fulltime aan de lijn. Per week gaat het om een slordige vijfduizend kilo. Dat betekent een belangrijke kostenbesparing, maar is ook een grote stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid.”

 

Een ander deel is afkomstig uit de recyclingfaciliteiten van de AST Groep waar EuroMouldings sinds 2018 onderdeel van is. Zusterbedrijf SenS Interclean reinigt de bij de klanten ingenomen jerrycans, vaten, cans en intermediair bulk carriers (IBC’s). Deze worden vervolgens als hergebruikte verpakking teruggebracht in de markt, of in geval van veel vervuilingen of corrosie gereinigd en verwerkt tot gerecyclede kunststof flakes. Die flakes worden in Nijverdal gegranuleerd en opnieuw als grondstof ingezet, voornamelijk voor de productie van jerrycans.

 

Daarnaast is er een recyclingfabriek bij het AST-hoofdkantoor in Erndtebrück (Dl). Daar worden HDPE-materialen van met name de ingenomen jerrycans geschredderd, warm en koud gewassen en geregranuleerd. “Een mooi voorbeeld van closed loop recycling”, aldus Wevers. “In Erndtebrück worden de jerrycans geleegd, van de doppen en etiketten ontdaan en schoongemaakt, om er weer korrels van te maken. Die korrels kunnen we inzetten op onze verpakkingen, dagelijks zo’n duizend kilo. Na een maand hebben we dertig van die big bags verwerkt en dat volume neemt almaar verder toe.”

 

Veel verpakkingen komen via de klanten retour, maar toch eindigt in de praktijk nog een groot deel bij het restafval. Vanuit de AST Groep is in juni 2022 daarom het programma CIPACKS (www.cipacks.com) gestart. Hiermee doet AST het aanbod om gebruikte verpakkingen bij de klanten uit de gehele Europese markt op te halen. “Een prachtig initiatief om in de toekomst nog meer de closed loop te gaan realiseren. Door dit te doen met onze eigen producten kunnen we de kwaliteit van het materiaal goed bewaken en voorkomen dat het vermengd wordt met ander materiaal. Het programma staat nog in de kinderschoenen, maar het is een initiatief waar we veel van verwachten.”

 

Managing director Tina Zwoferink en Erwin Wevers, manager engineering & QA, slaan met EuroMouldings definitief de weg in naar de circulaire economie.

Ambitieuze doelstellingen

De komende jaren zal EuroMouldings fors gaan investeren in zijn machinepark, zodat het nog meer recyclaat kan gaan verwerken. Op die manier wil het naar minimaal 35 procent ingezet recyclaat in 2025. In 2030 moet dat zelfs 50 procent zijn. Zwoferink windt er geen doekjes om dat het bedrijf stapsgewijs naar die ambitieuze doelstellingen toe zal groeien. “Dat durven we gerust te zeggen en eerlijk gezegd, zal het ook wel moeten. Binnenkort komt er vanuit Europa nieuwe wetgeving en steeds meer klanten vragen om duurzame oplossingen. Dat klinkt alsof je het allemaal niet wilt, maar begrijp me niet verkeerd: we willen echt ons steentje bijdragen aan de circulaire economie. We wonen toch met zijn allen op deze planeet? Waar we kunnen, is het onze verplichting om gerecyclede kunststoffen toe te passen.”

 

(Bron: Kunststof Magazine/NRK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook

  • 15 november 2023

    Van huisvuil tot PET-tray

    Faerch is erin geslaagd om gebruikte PET-voedselverpakkingen terug te brengen tot grondstof voor nieuwe PET-voedselverpakkingen. ...

  • 21 september 2023

    Duurzaam en circulair rubber en kunststof bekroond!

    Met de Rethink Awards geven de NRK en Plastics Europe elke twee jaar het podium ...