30 november 2016

PinKR on Tour

 

Partners in Kunststof en Rubber

21 juni 2016 – ON TOUR BIJ SABIC

Onder de noemer ‘ON TOUR’ zoeken we met Partners in Kunststof & Rubber de parels van onze sector op en organiseren we unieke programma’s op diverse bedrijfslocaties in de regio.

In 2016 bezochten we Apollo Vredestein en SABIC Bergen op Zoom. Met deze nieuwe aanpak bieden wij u een unieke kijk in de keuken en benadrukken wij het belang van de regionale dynamiek voor onze industrie.

Het thema van de tweede ‘ON TOUR’ was Verduurzaming in de bouw.
Op dinsdag 21 juni streken we neer bij SABIC in Bergen op Zoom, onze gastheer en de motor van innovatieve en groene chemie in de regio.

De Federatie NRK, samen met PlasticsEurope Nederland en DPI Value Centre hadden voor een interessant programma gezorgd met sprekers uit de hele keten: van plasticproducenten tot en met opdrachtgever.

De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor meer dan eenderde van ons energieverbruik. De noodzaak om met slimme innovaties naar energieneutrale huizen of zelfs energiepositieve huizen te bouwen is sinds het klimaatakkoord in Parijs alleen maar toegenomen. Volgens vele sprekers is dit ook mogelijk mits de industrialisatie van de bouw doorzet. Alleen zo is voldoende schaalgrootte mogelijk en kan de prijs per woning naar beneden.

De middag startte met een bijdrage van Hans Vander Velpen van SABIC. Hij schetste de belangrijkste globale trends en hoe SABIC met haar producten hierop inspeelt. Een bevlogen Jan Willem van de Groep van De Stroomversnelling hield een pleidooi voor het industrieel refitten van huizen. Voor een bedrag gelijk aan de energiebesparing over een aantal jaar is het mogelijk hele woonwijken energieneutraal te maken. Ben Claaszen liet zien hoe KingSpan Insulated bijdraagt aan verduurzaming. Het bedrijf had ook nagedacht over financieringsconstructies zodat klanten zonder grote investering toch klimaatneutraal gemaakt konden worden.

De nieuwe website over Green Deal Certificaten werd door Erik de Ruijter van Federatie NRK gepresenteerd. Hij liet zien hoe je van fossiel via groencertificaten stapsgewijs en transparant over kon gaan op uiteindelijk 100% biobased. Verschillende producten zijn inmiddels op de markt, zoals bijvoorbeeld een biobased drankkarton van Elopack en FrieslandCampina. Namens Bouwend Nederland sprak Tom van Eck over de Themakaart Bouw. Een overzicht van de innovatiegebieden waar de sector op in wilt zetten samen met haar toeleveranciers. Roger Loop, directeur BureauLeiding, sprak namens de Nederlandse kunststofleidingen-branche. Hij liet de bijdrage door de jaren heen zien van kunststofleidingsystemen door de jaren heen op het gebied van duurzaamheid. Het Talent van de toekomst, de genomineerden voor de 25e SPE Award, hadden de opdracht gekregen om kritische vragen te stellen aan de sprekers. Duidelijk was dat zij belang hechten aan hergebruik van materiaal en end-of-life toepassingen. In hun lezingen lieten de twee winnaars duidelijk zien waarom de jury voor hun afstudeeronderzoek had gekozen. Als afsluiting was de Green Chemistry campus vertegenwoordigd. De praktijkvoorbeelden van biobased toepassingen waren voor alle aanwezigen een mooie inspiratie om gewoon aan de slag te gaan met de partners in de keten.
Klik hier voor een sfeerimpressie van PinKR ON TOUR bij SABIC.

Het thema van de eerste ‘ON TOUR’ was Circulair ondernemen in de automobielsector.
Op maandag 25 april streken we neer in Enschede en bezochten we de grootste werkgever en trots van Overijssel: Apollo Vredestein. Anno 2015 een inspirerend voorbeeld van circulariteit in de automobielindustrie.

Lees ook

  • 7 september 2020

    Future Proof Plastics 2020: digitaal mét netwerkmogelijkheid

    02-11-2020 | Online Webcast Na twee succesvolle live seminars, lanceert Rethink vol trots ...

  • 18 april 2018

    Rethink in RTL-programma Doe maar Duurzaam

    Your Content Goes Here Your Content Goes Here ...