14 oktober 2022

Thema paper: BPA (Bisfenol A) in kunststof

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die hoofdzakelijk wordt gebruikt bij de vervaardiging van de kunststof polycarbonaat en als toevoeging in een aantal soorten epoxyharsen.
BPA wordt ook gebruikt als toevoeging aan inkt in thermisch papier, bijvoorbeeld kassabonnen maar dat is vanaf 1 januari 2020 verboden in Europa.

Epoxyharsen worden o.a. toegepast als coating aan de binnenzijde van blikverpakkingen teneinde interactie tussen het verpakte voedingsmiddel en het metaal te voorkomen. In sommige van de toegepaste coatings in blikverpakkingen wordt BPA gebruikt. Dit is nodig om de coating voldoende flexibel te maken.

Zonder coating kan corrosie van het metaal ontstaan. Dit kan gebeuren onder invloed van voedingsmiddelen. Dit effect treedt niet bij alle voedingsmiddelen op, dus hebben niet alle blikverpakkingen een coating nodig. BPA-houdende coatings worden ook toegepast in opslagtanks en pijpleidingen. Daarnaast zijn er toepassingen in bijvoorbeeld medische hulpmiddelen.

BPA is een noodzakelijke bouwsteen bij de productie van polycarbonaat. Polycarbonaat wordt beperkt toegepast in voedselverpakkingen. Het betreft met name containers voor drinkwater, waarbij een grote sterkte, stijfheid en transparantie nodig zijn. Toepassingen voor polycarbonaat buiten verpakkingen zijn gebruiksvoorwerpen, zoals keukengerei, (veiligheids)brillen- en helmen, CD’s, elektrische en elektronische apparaten en beglazing voor in de bouw en automobielindustrie.

Download paper

Lees ook

  • 24 oktober 2022

    Thema paper: Werkgelegenheid en omzet

    Plastics zijn onmisbaar in de huidige samenleving. Plastic producten zijn veelal duurzaam in hun gebruik: ...

  • 24 oktober 2022

    Thema paper: Innovatie en de industrie

    De rubber- en kunststofindustrie behoort tot de top drie innovatieve sectoren in Nederland. Het innovatieniveau ...